falafelFalafel is een vegetarisch gerecht. Het wordt vooral gegeten in het Midden Oosten, maar ook in het westen is het een populaire snack geworden. Met dit recept ( 2-3 personen) maak je gemakkelijk falafel met pitabroodjes, sla en yoghurt.

Boodschappenlijstje:

1 blik kikkererwten (netto 400 gram = uitgelekt circa 250 gram kikkererwten)
2 teentjes knoflook

1 ui
1/2 rood Spaans pepertje

2 volle eetlepels fijn gesneden peterselie
1 volle theelepel korianderpoeder (=ketoembar – Oosterse kruiden)
1 volle theelepel komijnpoeder (= djinten)
circa 5 volle eetlepels tarwebloem (2 + 3)
2 – 3 afgestreken theelepels zout

1 bekertje dikke yoghurt (Bulgaarse of Griekse)

slablaadjes

pita broodjes

Verder nodig: Keukenmachine, frituurpan of pan met olie

En dan?

1 uur van te voren: Spoel de kikkererwten in een zeef onder de koude kraan schoon en laat ze goed uitlekken. Het uitlekken is belangrijk, anders wordt de falafel straks te waterig/dun.

Daarna

Pel de knoflook en de ui. Snipper de ui grof
Snijd het rode pepertje zonder de pitjes fijn.

Vul de keukenmachine met de gesneden ui, de knoflook, het rode pepertje en de peterselie. Draai de keukenmachine tot de inhoud fijn gemalen is.

Doe er dan de kikkererwten, het komijnpoeder, het koranderpoeder en 2 volle eetlepels bloem bij (de rest van de bloem heb je later pas nodig). Draai de keukenmachine tot de inhoud gepureerd is en alles goed is vermengd met elkaar. Het mengsel is goed als het een dikke stevige wat korrelige puree is en je er een lepel rechtop in kan zetten. Blijft de lepel niet staan? Meng er dan nog wat extra bloem doorheen.

Proef en breng de puree op smaak met zout (als je de falafel in broodjes met yoghurt serveert, hoef je hier niet te zuinig te zijn met het zout).

De ‘ballen’

Schep 3 flinke eetlepels bloem op een bord.

Pak met bijvoorbeeld twee eetlepels wat kikkererwtenpuree en leg de puree op het bord met bloem. Ga uit van zo’n 25 -30 gram per falafel.
Strooi wat bloem over de klodder kikkererwtenpuree en vorm er met je handen een balletje van. Druk het balletje plat tot een dik rond koekje en wentel het door de bloem tot het helemaal bedenkt is. Doe dit tot de kikkererwtenpuree op is.

Als je niet direct daarna gaat frituren, kun je de koekjes onder plastic folie bedekt in de koelkast bewaren.

Frituren en afmaken

Frituur de falafel (in een mandje en niet teveel tegelijk) in circa 3 – 5 minuten in olie van 180 graden Celsius goudbruin

of

bak de falafel in een (koeken) pan in en flinke laag (1 – 2 centimeter) hete olie. Keer de falafel als de onderkant bruin is.
Rooster intussen de pitabroodjes in een broodrooster of pan tot ze warm en lichtbruin zijn.

Roer de griekse yoghurt even goed door.

The finish

Snijd de pita’s open en stop er wat sla, 2 stuks warme falafel in en schep er een klodder griekse yoghurt op.

ps. Laat je even weten of het lekker was?

Advertenties