Uit “de zilveren lepel”. In Italie heet zeeduivel ‘coda di rospo’ – paddenstaart – omdat alleen hun lange, vlezige staart verkocht wordt, maar in de Veneto worden ook de grote, lelijke koppen apart verkocht voor een heerlijke bouillon en gelei. Zeeduivelstaarten worden bijna altijd gestroopt verkocht en zijn dan heel makkelijk klaar te maken. Maar u moet misschien nog wel het doorschijnenen, grijzige vlies van het vlees verwijderen. Spoel de vis voor de rest alleen af en dep hem droog. Het smakelijke, roze visvlees wordt na garing wit, en hoewel het compacte vezels bevat, is het heel mals. Het is bovendien bijna helemaal graatloos, zodat er weinig afval is. Tijdens de garing neemt het volume echter aanzienlijk af; houd daar rekening mee bij de bepaling van de hoeveelheden. Zeeduivel is uitstekend geschikt voor tal van fabuleuze gerechten.


SPEZZATINO DI CODA DI ROSPO CON RISO ALLA CURCUMA (voor 6 personen)

Boodschappenlijstje

  • 900 gram zeeduivelfilets, in stukken (zeewolf kan ook)
  • bloem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 40 gram boter
  • 2 uien, fijngehakt
  • 175 milliliter droge witte wijn
  • schil van 1 sinaasappel, in smalle reepjes
  • schil van 1 citroen, in smalle reepjes
  • stukje verse gember van 2,5 centimeter, in reepjes
  • scheutje Tabasco
  • 1 tomaat, ontveld, ontpit en fijngesneden
  • 1 takje verse bladpeterselie, fijngehakt
  • 200 gram langkorrelige rijst
  • halve tot anderhalve theelepels gemalen kurkuma
  • peper en zout

En dan?

Bestuif de vis lichtjes met bloem. Verhit de olijfolie met 25 gram boter in de pan en fruit hierin de ui op laag vuur. Voeg de stukken vis toe en bak deze 2 minuten al roerend mee. Giet de wijn erbij en laat de wijn al pruttelend een beetje verdampen. Doe er vervolgens de sinaasappel- en citroenschil, gember en Tabasco bij en breng alles op smaak met peper en zout. Laat alles 10 minuten pruttelen en voeg dan de peterselie en tomaat toe.

Kook ondertussen de rijst in een pan met water met daarin de kurkuma.

Doe de rijst in een voorverwarmde schaal en verdeel hier de rest van de boter over. Geef er de warme gestoofde vis bij.

ps. Laat je even weten of het lekker was?