jachtschotelUit allerhande oktober 2008. Heb ‘m nu een paar keer gemaakt. Het is een makkelijk recept, maar je hebt er wel de tijd voor nodig.

Gure dagen, vragen om gerechten als deze.

Boodschappenlijst (6 personen)

  • 800 g sukadelapjes of magere runderlappen, in dobbelstenen
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels olie
  • 100 g boter + een beetje om in te vetten
  • half bakje spekjes (ongeveer 70 gram)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 kruidnagels
  • 10 jeneverbessen, gekneusd (doosje a 12 g)
  • 2 laurierblaadjes
  • 300 ml rode wijn
  • 2 plakjes ontbijtkoek, in dobbelstenen
  • 900 g aardappelpuree (zelfgemaakte)
  • 2 appels, geschild en in ringen
  • 2 beschuiten, verkruimeld of paneermeel

En dan?

Stap 1: Bestrooi het vlees met de bloem; schud de overtollige bloem eraf. Laat in een braadpan de olie en de helft van de boter heet worden en bak hierin het vlees goudbruin. Schep de spekblokjes en de gesnipperde uien erbij en laat ze even meebakken tot de spekjes lichtbruin kleuren. Voeg de kruidnagels, de jeneverbessen en de laurier toe en breng het gerecht op smaak met zout en (versgemalen) peper.

Stap 2: Schenk de rode wijn bij het vlees in de pan en roer even goed door. Plaats de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2 1/2 uur op een laag vuur sudderen. Roer het vlees regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Voeg, wanneer het vocht te veel verdampt en het vlees nog niet gaar is, wat water toe.

Stap 3: Schep de ontbijtkoek bij het vlees in de pan en laat het nog een halfuur zachtjes doorkoken. Verwarm de oven voor op 250 °C.

Stap 4: Vet de ovenschaal in met boter. Schep het stoofvlees met alle ingrediënten en het stoofvocht in de schaal en bedek het met een laagje aardappelpuree.

Stap 5: Leg daarop de plakken appel en bestrooi met de verkruimelde beschuit.

Stap 6: Zet de jachtschotel ongeveer 15 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Receptje aardappelpuree

Kook 1 kilo kruimige aardappelen 20 minuten in water met zout naar smaak. Verwarm intussen 200 ml  melk met een flinke klodder  boter en een mespunt nootmuskaat. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met het warme melkmengsel.

Ook lekker met appelmoes:

Schil een paar appels en snijd deze in blokjes. Doe ze in een pan  met een scheutje water erbij, zet op het vuur en laat ongeveer een kwartiertje doorkoken. Haal van het vuur en roer er naar smaak suiker doorheen. Laten afkoelen en klaar is de appelmoes.

Heb je het gemaakt? Laat dan even weten wat je er van vond.