risottoHet recept komt uit de allerhande, oktober 2008. Het is een heerlijk vegetarisch recept. Wel een specifieke smaak, dus je moet het niet te vaak maken, dan gaat het vervelen.

Wil je een niet vegetarische variant? Bak dan wat spekjes mee met de uitjes. Let er dan wel op dat je het niet te zout maakt, iets minder bouillon dus.

Boodschappenlijstje (voor 4 personen)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 200 g paddestoelenmelange, grofgesneden
  • 300 g risottorijst
  • 150 ml witte wijn
  • 750 ml bospaddenstoelenbouillon (groente- of kippenbouillon kan ook)
  • 125 g mascarpone, verse kaas
  • 2 eetlepels tijmblaadjes (zakje a 15 g)
  • 75 g pecorino (kaas, stukje), geraspt

En dan?
Verhit de olijfolie in een wijde pan en fruit de sjalot. Bak de paddenstoelen 5 minuten mee. Schep de risotto erdoor en bak 2-3 minuten tot de korrels glanzen en doorzichtig zijn. Voeg de wijn toe en laat de rijst de wijn op laag vuur helemaal opnemen. Schenk de helft van de bouillon erbij en laat de rijst de bouillon op laag vuur weer langzaam opnemen; roer regelmatig. Voeg steeds een scheut bouillon toe; laat de rijst de bouillon helemaal opnemen voordat je nieuwe bouillon toevoegt. Blijf regelmatig roeren. Kook de risotto zo in 15-20 minuten gaar. Roer de mascarpone door de risotto en warm 1 minuut mee. Neem de pan van het vuur, voeg de tijm met de helft van de pecorino toe en breng de risotto op smaak met zout en (versgemalen) peper. Laat met de deksel op de pan 5 minuten staan. Schep de risotto in 4 diepe borden en strooi de rest van de pecorino erover.

Heb je het recept gemaakt? Laat dan even weten wat je er van vond.