arrosto-nel-paneVarkenshaas in brood. Dat is ‘m, vrij vertaald door mij. Uit een Italiaans kooktijdschrift, vertaald door Geesje. In haar Italiaanse huis, schotelt ze dit graag voor aan gasten die er altijd erg van genieten.

Vooral geschikt voor gasten omdat het een uur in de oven moet en je dus dan nog tijd hebt om jezelf op te tutten of om gewoon de zooi in huis op te ruimen.

Geesje: “Italianen eten vaak eerst een kleine pasta (primo) en dan bovenstaand gerecht (secondo is het vlees en de paprika is contorno). Voor de Hollanders: je kunt er natuurlijk gewoon een AGV (aardappel-groente-vlees) van maken en er nog aardappels bij geven.”

voor 4 personen

Boodschappenlijstje:

 • 600-700 gram varkenshaas
 • een flink dik stokbrood van ongeveer 20 cm
 • 1 citroen (onbespoten of goed gewassen)
 • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
 • 4-5 plakken pancetta (niet gerookt en niet te dun gesneden, ontbijtspek of bacon kan ook)
 • 3 rode paprika’s
 • paar blaadjes munt (fijngesneden)
 • witte wijn azijn
 • suiker
 • olijfolie extra virgine
 • zout en peper

En dan?

1. Was de citroen en rasp de schil eraf. Hiervoor gebruik je alleen het gele van de schil. Snijd de citroenrasp fijn samen met 1 teen knoflook. Doe het citroenmengsel in een kom met een beetje (zee)zout en (versgemalen) peper.

Maak kleine inkepingen in de varkenshaas en smeer ‘m in met olie. Wentel vervolgens de varkenshaas in het citroen-knoflookmengsel.

2. Doe 6 eetlepels olijfolie in een afsluitbaar potje, voeg hier 3 eetlepels witte wijn azijn, een mespunt suiker, 1 fijngesneden teen knoflook, de gesneden munt, wat zout en een ruime hoeveelheid peper aan toe. Schud het potje tot een homogene massa ontstaat. Laat het potje dicht totdat het gebruikt wordt en schud af en toe.

3. Snijd het brood op maat van het vlees. Snijd het open over de lange kant (niet helemaal!) en neem wat broodvulling weg om het vlees erin te kunnen leggen. Houd wel wat broodvulling over, zodat niet alleen de korst overblijft. Leg het vlees in het brood.

4. Wikkel de plakken bacon om het brood heen zodat het brood afgesloten is met de bacon. Bind het geheel samen met keukentouw en leg bij voorkeur in een schaal die zo dicht mogelijk bij de maat van het vleesbrood komt. Het kan eventueel ook in een grotere schaal of op een plaat. Bestrooi met peper en zout.

Bak dit 1 uur in de oven op 180 graden.

5. Was de paprika’s, droog ze af  en doe ze 30 min. naast of onder het vlees op een plaat in de oven tot ze makkelijk te pellen zijn.

Pel de paprika’s, neem de steel en zaden weg en snijd er plakken van. Smeer de plakken in met de flink geschudde vinaigrette, leg ze op een bord en laat het rusten op een warme plaats.

6. Neem de varkenshaas uit de oven, haal het touw eraf en snijd hem voorzichtig in 4 plakken van ongeveer 5 cm. Serveer samen met de geroosterde paprika’s. Gelijk opdienen.


Advertenties