Zelf pizza maken is echt superlekker. Hoewel het gemakkelijk is, kost het je wel even tijd en vieze handen. Onlangs met twee personen een eigen pizza en een diepvriespizza gegeten, ieder de helft. En pas dan proef je het verschil. Het zelf maken is opeens zeer de moeite waard. Diepvries is dan toch echt gewoon diepvies.

Je kunt er ook lekkere minipizza’s van maken voor bij de borrel. Ingrediënten zijn voldoende voor 18 minipizza’s.

Boodschappenlijstje voor 3 a 4 pizzabodems:

 • 15 gram verse gist of anderhalf zakje gedroogde gist (1 zakje= 7 gram)
 • 15 gram honing
 • 3 deciliter lauw water
 • 500 gram bloem
 • 15 gram zout

En dan?

Stap 2 t/m 4 kun je ook met deeghaken in een keukenmachine doen.

 1. Los de gist en honing op in de helft van het lauwe water
 2. Maak een groot stuk werkvlak schoon en maak een berg van bloem en zout. Maak een kuil in het midden. Je kunt ook een grote schaal gebruiken, geeft toch wat minder troep ;)
 3. giet het opgeloste gistmengesel in de kuil en maak met vier vingers van je ene hand ronddraaiende bewegingen. Werk vanuit het midden naar buiten zodat het natte gistmengsel geleidelijk door de droge ingrediënten wordt opgenomen. Giet dan de andere helft van het lauwe water in de kuil en werk geleidelijk alle bloem erdoor zodat je een smeuïg deeg krijgt. Soms is er meer water nodig, voeg dat dan toe.
 4. KNEDEN! Kneed het deeg 5 minuten lang door te rollen, te duwen, te vouwen etc.
 5. Bestuif je handen met bloem en strooi wat bloem op het deeg. Maak er een slappe bal van en leg die op een bakplaat. Kerf het deeg in met een mes.
 6. Dek het deeg af met plastic folie en laat het deeg rijzen. het is de bedoeling dat het volume verdubbelt. Het deeg rijst het beste in een warme, vochtige, tochtvrije plek.  Het rijzen duurt ongeveer 40 minuten tot anderhalf uur (als het maar verdubbelt).
 7. Als het deeg klaar is met rijzen kneed je het ongeveer 1 minuut lang vrij hard en sla je alle lucht uit het deeg

Verdeel het deeg in 4 gelijke porties. Maak van elke portie een bal. Bestuif een schoon werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3/4 cm. let op dat je bij het rollen na elke rol het deeg telkens een kwartslag draait.

Leg de pizza’s op een ingevette bakplaat of op een vel ingevet aluminiumfolie.  Nu kun je de pizza beleggen en daarna afbakken in ongeveer 13 minuten op 240 graden.

Tip! Je kunt de bodems invriezen, handig als je snel een eigengemaakte pizza wilt. Bak de bodem dan 5 minuten in de oven, laat ‘m afkoelen en vries ‘m in. Je kunt de topping dan de volgende keer gewoon op de bevroren bodem leggen en dan bak je ‘m ongeveer 13 minuten op 240 graden.

Mijn topping:

Ik maak mijn topping meestal als volgt:

 • Ketchup op de bodem
 • Dun gesneden uitje
 • Wat geraspte normale kaas
 • Dun gesneden tomaat
 • Salami en mozzarella
Advertenties