tapasSpaanse tapas. Eigenlijk heel 2004, maar nog steeds lekker. Leuk in van die rode schaaltjes, stinken naar knoflook en een slobberwijntje. Aan het wijntje mag je natuurlijk al beginnen als je aan het koken bent.

  • Champignon bacon spiesjes
  • Albondigas, gehaktballetjes in tomatensaus
  • Tortilla

Champignon bacon spiesjes

Boodschappenlijstjechampignon

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 12 blokjes bacon van 1-1 1/2 cm (± 60 gr)
  • 12 middelgrote champignonhoedjes

Voor de saus:

  • 1 kop mayonaise
  • 4 geperste teentjes knoflook

En dan?

Verhit de olie en roerbak hierin de champignons en de bacon tot de champignons zacht zijn en de bacon een beetje knapperig is.
Meng de mayonaise met de knoflook.
Prik een blokje bacon op een champignon en doe er een likje saus op.

Albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus)

(4-6 personen)albondigas

Boodschappenlijstje

  • 400 gram mager gehakt
  • 1 ei
  • 3 geperst teentjes knoflook
  • 4 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • zout, peper
  • 2 ontkorste plakjes witbrood
  • 2 eetlepels rode wijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui (fijngesneden)
  • 3 ontvelde tomaten in blokjes
  • 1 dl kippenbouillon (van tablet)

En dan?

Meng het gehakt met het ei, de knoflook, 2 eetlepels peterselie, de nootmuskaat, zout en peper.
Week het brood in de rode wijn en kneed het door het gehaktmengsel.
Vorm van het mengsel kleine balletjes.
Verhit de olie en bak de balletjes hierin in ± 5 minuten rondom bruin.
Bak de ui ± 5 minuten mee.
Voeg de tomaat en de bouillon toe en laat de gehaktballetjes afgedekt op laag vuur ± 30 minuten sudderen.
Neem de gehaktballetjes uit de pan en pureer de saus met een staafmixer.
Breng de saus op smaak met zout en peper en schenk haar over de gehaktballetjes.
Strooi er 2 eetlepels peterselie over

Tortilla met aardappel en ui

(± 16 puntjes)

Boodschappenlijstjetortilla

  • 3 grote aardappelen (in plakken)
  • 2 uien (in ringen)
  • 5 eieren
  • olijfolie
  • zout

En dan?

Bestrooi 3 grote aardappelen en 2 uien in ringen met zout en bak in 4 eetlepels olijfolie ± 5 minuten in een koekenpan.
Bak ze daarna, onder af en toe omscheppen, afgedekt nog ± 15 minuten op zacht vuur.
Giet de olie en het vocht af.
Klop 5 eieren los en schenk ze over het aardappelmengsel.
Bak ± 10 minuten op zacht vuur tot het ei is gestold.
Keer de tortilla met behulp van een bord en bak de andere kant nog ± 1 minuut.
Serveer warm of koud.