Zelf heb ik geen stoomoven, maar onlangs sprak ik met iemand die er net een had aangeschaft. Op verzoek dus enkele stoomovenrecepten die ik nog heb bewaard uit een oude ELLE.

Ik dacht altijd stomen=gezond. Na het overtypen van al deze recepten, moet ik concluderen dat dat niet altijd opgaat. Overigens kun je alle recepten met weinig fantasie ook ombuigen tot receptjes die gebruik maken van een normale pan dan wel oven.

  1. Timbaaltje van Paddenstoelen
  2. Scholfiletrolletjes met spinazie
  3. Chocolade-bananentaartjes met butterscotchsaus

Timbaaltje van Paddenstoelen

Boodschappenlijstje

4 personen

  • 100 gram witbrood, zonder korst en in kleine stukjes
  • 100 ml melk
  • 30 gram boter
  • 400 gram gemengde paddenstoelen, fijngehakt
  • 100 gram champignons, grof gehakt
  • 1 ei
  • 50 milliliter slagroom
  • peper en zout

Verder nodig, 4 timbaaltjes, ringen of koffiekopjes

En dan?

Leg het brood in de melk om te weken. Smelt de helft van de boter in een koekenpan en bak de paddenstoelen en de champignons lichtbruin. Knijp het brood uit en doe dit bij het paddenstoelenmengsel. Roer er het ei en de slagroom door en breng op smaak met peper en zout. Vet 4 timbaaltjes, ringen of koffiekopjes in en verdeel het paddenstoelenmengsel hierin. Dek ze af met aluminimumfolie en zet ze in de stoomoven. Gebruik het programma interval stoomkoken 120 graden 35 tot 40 minuten.

Scholfiletrolletjes met spinazie

Boodschappenlijstje

4 personen

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 6 zongedroogde tomaatjes, fijngesneden
  • 150 gram verse spinazie
  • 8 scholfilets
  • peper en zout

En dan?

Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan en bak het sjalotje met de knoflook en de zongedroogde tomaatjes 2-3 minuten. Voeg de spnazie toe en roerbak tot hij is geslonken. Breng op smaak met peper en zout. Laat het zo goed mogelijk uitlekken; druk er zoveel mogelijk vocht uit.

Bestrooi de scholfilets met peper en zout, verdeel de spinazie erover en rol hem strak op. Steek vast met een cocktailprikker. Leg de rolletjs op een ingevette bakplaat en gaar ze in het programma interval stomen op 150 graden gedurende 12 minuten. Lekker met tagliatelle.

Chocolade-bananentaartjes met butterscotchsaus

Boodschappenlijstje

4 personen

  • 150 gram butterscotchchocolade, in stukjes
  • 25 gram boter, in stukjes
  • 100 mililiter slagroom
  • 3 eieren
  • 2 eidooiers
  • 65 gram suiker
  • 1 rijpe banaan
  • 125 gram pure chocolade
  • 125 gram boter
  • 25 gram bloem

Verder nodig: mixer en 4 ovenvaste schaaltjes

En dan?

Doe de chocolade, boter en slagroom in een kommetje en dek het af met huishoudfolie. Smelt de chocolade in de stoomoven op programma vital stomen 96 graden gedurende 20 minuten. Klop de saus vervolgens egaal door tot een mooie saus en laat hem afkoelen.

Klop de eieren, eidooiers en suiker met een mixer wit en romig. Prak de banaan er door heen.

Smelt de pure chocolade met de boter in de oven volgens hetzelfde programma als de saus en klopt dit door het eimengsel. Spatel de bloem erdoor en schep het mengsel in 4 ingevette overnvaste schaaltjes. Bak de taartjes volgens programma interval stomen 180 graden gedurende 18-22 minuten.