creme-bruleeDit klassieke franse nagerecht is wereldwijd bekend en geliefd. Serveer het zonder extra’s, of met rood fruit en met poedersuiker bestoven munt.

nodig: creme brulee brander

 

 

Boodschappenlijstje

voor 4 personen (lage creme brulee bakjes)

  • 1 vanillestokje
  • 300 ml slagroom
  • 4 eierdooiers
  • 30 gram suiker
  • poedersuiker

En dan?

Snijd het vanillestokje in de lengte open en doe het in een steelpan samen met de slagroom. Breng het roommengsel tegen de kook aan, neem van het vuur en laat het 15 minuten intrekken.

Haal dan het vanillestokje uit de room en schraap de zwarte zaadjes eruit. Voeg de zaadjes toe aan de room en gooi het stokje weg.

Meng nu met een vork de eidooiers met de suiker. Warm de room weer op en klop de room dan heel geleidelijk door het eimengsel. Zeef het mengsel boven een pan/bak.

Vul de creme bruleebakjes met het mengsel en zet ze op een diepe bakplaat, braadpan of iets anders waar ze inpassen en wat in de oven kan.  Giet zoveel warm water rond de bakjes zodat ze half onderstaan.

Bak de creme brulees 20-15 minuten in de oven op 180 C. Ze zijn klaar als het mengsel net stevig is, maar in het midden nog zacht.

Laat de bakjes in het water afkoelen. Neem ze dan er uit en bewaar nog 3-4 uur in de koelkast.

Vlak voor het opdienen. Strooi de poedersuiker over de creme brulees en karameliseer het met een brander.