Boodschappenlijstje (4 personen)

  • 8 dunne preien

Voor de sauce gribiche:

  • 2 hardgekookte eieren
  • 5 takjes peterselie
  • 5 kleine zure augurkjes
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 theelepels Dijonmosterd
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 6 eetlepels olijfolie
  • peper en zout

Zoals je leest, ingrediënten die in de recessieknip passen.

En dan?
Meng de azijn met de mosterd, peper en zout in een kom. Schenk er al kloppend de olie bij.
Hak de eieren, de peterselie, de augurkjes en de kappertjes fijn en roer dat door de vinaigrette. Laat het even staan.

Snijdt het groen van de preien (eventueel bewaren voor soep) en snijdt de preien in de lengte door midden.
Was ze heel goed (vooral bovenaan tussen de bladeren). Kook de preien 10 minuten in water met wat zout.
Giet de preien af en laat goed uitlekken. Druk het vocht er goed uit.
Vlei ze in de volle lengte op een schaal of direct op een bordje. Schep er in het midden een brede baan gribiche overheen.

Eet het als voorafje, op zichzelf of als groente bij een kippenpoot of karbonade.

Of als je centen overhebt en je wilt eens uitpakken, bij een stukje op de huid gebakken wilde zalm met wat citroenrasp bestrooid.

Ook al duurt de crisis nog even, er klaagt echt niemand met zo’n bordje voor z’n neus.

Smakelijk!