Boodschappenlijstje 4-6 personen

  • 85 gr boter
  • 175 gr reepjes gerookt spek
  • 900 gram stoofvlees, sucade of schouder, in stukken van 5 cm
  • 2 grote tenen knoflook, gehakt
  • 1 wortel, geschrapt en in blokjes
  • 1 prei, gehalveerd en in ringen
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 eetlepels bloem
  • 350 ml krachtige rode bourgognewijn
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 bouquet garni (2 takjes bladpeterselie, 2 takjes tijm en 2 laurierblaadjes bij elkaar gebonden)
  • 2 eetlepels zilveruitjes
  • 12 champignons
  • Zout en peper
  • Stokbrood voor erbij

En dan?
Smelt 30 gram boter in de pan en bak hierin de spekreepjes lichtbruin. Haal de spekreepjes uit de pan en bak het vlees rondom bruin. Haal ook het vlees uit de pan en bak in het overgebleven vet de prei, knoflook en ui. Fruit zachtjes tot de ui zacht is. Breng op smaak met peper en zout en betrooi met de bloem. Bak al roerend nog zo’n twee minuten. Voeg de wijn, bouillon en het bouquet garni toe. Zorg dat alles onder ‘water’ staat, voeg anders wat extra bouillon toe. Breng aan de kook, doe deksel op de pan en zet ‘m twee uur in een voorverwarmde oven van 150 graden.

Na ongeveer anderhalf uur; smelt 30 gram boter in een pan en bak de zilveruitjes en de champignons op matig vuur goudbruin. Roer deze, als de boeuf twee uur in de oven heeft gestaan, door het vlees en zet nog een half uur weg in de oven met de deksel op de pan. Als het vlees nog niet goed gaar en mals is wat langer in de oven laten staan.
Verwijder het bouquet garni, strooi nog wat gehakte bladpeterseli erover en serveer met het stokbrood.

Eet smakelijkšŸ˜‰