Benodigdheden (3 personen)

  • ca. 500 gram diverse vis (bijv. zeewolf, claresse, kabeljauw of poon (in dit recept zeewolf en claresse gebruikt) en evt schelpen)
  • 1 kleine venkelknol, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 tomaten, in grove stukken
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • rasp van halve citroen
  • 3 saffraandraadjes
  • 2 aardappels, in schijfjes
  • halve liter visbouillon
  • 125 ml droge witte wijn
  • halve theelepel tijm
  • olijolie
  • 1 heel stokbrood

Voor de Rouille

  • 2 tenen knoflook, heel fijn gehakt
  • 1 – 2 eidooiers
  • scheutje tabasco of half rood pepertje heel fijn gesneden
  • drie snedes stokbrood
  • kopje visbouillon

En dan ?

Verhit wat olijfolie in een soeppan. Fruit hierin de ui, knoflook en de venkel 5 minuten aan op laag vuur. Af en toe roeren. Voeg dan de aardappelen, tomaten, saffraan, citroenrasp en tijm toe. Even roeren en voeg de visbouillon en witte wijn toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes doorkoken totdat de groenten klaar zijn.

Bereid de rouille. Week de sneden stokbrood in de visbouillon. Roer de knoflook en de tabasco door de eidooier(s). Voeg heel langzaam roerend 2-3 eetlepels olijfolie toe. Doe het mengsel in een keukenmachine en voeg het geweekte brood toe. Maal fijn. Roer nu nog langzaam 2-3 eetlepels olijfolie erdoorheen.

Snijd de vis in grove stukken (van ong. 2 cm) en voeg deze toe. Laat nog ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken. Heb je ook schelpen? Voeg deze dan 5 minuten voor het einde toe. De bouillabaisse is klaar als de schelpen zijn geopend.

Besmeer een snee stokbrood met de rouille en leg deze in een diep bord. Schenk hier de bouillabaisse overheen.

Lekker met stokbrood! Eet smakelijk!